Onze club beschikt over 5 nieuw aangelegde gravelbanen. Deze banen zijn aangelegd op afschot. Dit betekent dat het water sneller afloopt naar de zijkant en de banen na regen sneller bespeelbaar zijn.
Het is belangrijk om te weten dat er in de periode van opdooi niet op gravelbanen gespeeld mag worden. De banen kunnen dan namelijk beschadigen. Ondanks dat het soms toch heerlijk tennisweer lijkt te zijn. De netten laten we zakken als er niet gespeeld kan worden.
Ga de baan echt niet op wanneer er natte of glanzende plekken zichtbaar zijn, of wanneer de banen te zacht zijn. Dat heeft enorm veel invloed op de kwaliteit van de banen. Onze groundsman Marcel steekt heel veel tijd en moeite in het onderhoud, maar dan is het ook belangrijk dat iedereen zuinig op de banen is.
Waarom is opdooi de grote vijand van onze tennisbanen?
De gravelbanen zijn aangelegd op een fundatie van lava. Als water in de lavafundatie bevriest, neemt de dichtheid af en het volume sterk toe. Het gevolg daarvan is dat de lavakorrels letterlijk omhoog komen. De fundatie zet dan uit.
Als het bevroren water in de fundatie vervolgens gaat smelten, is er sprake van opdooi. De uitgezette massa verliest zijn stabiliteit. Het water moet op een natuurlijke wijze weer terug zakken in de originele staat.
Is er nog deels vorst aanwezig in de lavalaag, dan worden de lavakorrels bij bespeling van de tennisbanen weggedrukt. Dit is vergelijkbaar met voetstappen op het strand. De toplaag wordt dan papperig. Je kunt het ook merken aan de stuit van de bal. Een vallende bal op een baan met opdooi zal nauwelijks opstuiten. Verder zie je dat de lijnen los komen te liggen
Om weer te kunnen spelen na opdooi, moet Marcel eerst weer onderhoud plegen en soms walsen. Dit is een tijdrovende klus en moet heel zorgvuldig gebeuren om de banen in tip top conditie te houden